Drzwi gazoszczelne

Długotrwałe przechowywanie owoców i warzyw różnych gatunków wymaga odpowiednich technologii. W przechowywanych owocach zachodzą procesy fizjologiczne. Można je spowolnić stopniowo, modyfikując atmosferę w magazynach. W chłodniach komercyjnych owoce przechowuje się najczęściej w atmosferze zawierającej 21 proc. tlenu i 0 proc. dwutlenku węgla. Jest to tzw. normalna atmosfera. Natomiast przechowalnie, w których zawartość tlenu wynosi poniżej 3 proc., a dwutlenku węgla poniżej 5 proc., to przechowalnie z kontrolowaną atmosferą.

Za najlepszą technologię przechowywania owoców i warzyw uznaje się kontrolowaną atmosferę (KA) z możliwością stosowania wersji ULO (bardzo niskie stężenie tlenu). Wymaga ona zastosowania obniżonej temperatury, która dla większości gatunków i odmian zawiera się w granicach od 0ºC do 3 ºC.

Skład atmosfery w technologii KA to stężenie tlenu obniżone do 3% objętościowo lub mniej- do około 1% w technologii ULO oraz podwyższone stężenie azotu do 97%.

Korzyści wynikające z kontrolowanej atmosfery, w stosunku do obniżonej tylko temperatury produktów, to potencjalne wydłużenie okresu przechowywania owoców lub warzyw, przy zachowaniu ich wysokiej jakości handlowej. Osiąga się to przez zmniejszenie tempa procesów biochemicznych i fizjologicznych prowadzących do dojrzewania i przejrzewania produktów, obniżenie poziomu czułości na działanie etylenu oraz spadek wrażliwości na niektóre choroby fizjologiczne. Innym efektem może być zmniejszenie aktywności patogenów i kontrola obecności insektów i gryzoni w komorach chłodniczych.

 W zwykłych przechowalniach efektywne schłodzenie owoców po zbiorze i dalsze ich przechowywanie w optymalnej temperaturze jest praktycznie nieosiągalne. Temperatura powietrza w okresie zbiorów głównych odmian jabłek znacznie przekracza +5°C — często nawet w nocy nie spada poniżej tej granicznej wartości. Tak bywało zwykle w ostatnich sezonach przechowalniczych. Zbyt ciepłe owoce intensywnie oddychają, tracą wodę, przez co bardzo szybko spada ich jakość i wartość handlowa.

 

 ZALETY I KORZYŚCI KONTROLOWANEJ ATMOSFERY

  • Wydłużenie okresu przechowywania owoców lub warzyw, przy zachowaniu ich wysokiej jakości

  • Ograniczenie niekorzystnych zmian jakościowych przechowywanych roślin

  • Spowolnienie żółknięcia skórki owoców (jabłka, gruszki) oraz liści (warzywa)

  • Zachowanie naturalnej odporności warzyw na porażenie przez choroby

  • Ograniczenie wrażliwości produktów na etylen

  • Możliwość bezpośredniego lub pośredniego wpływu na ograniczenie rozwoju patogenów

  • Ograniczenie szkodników dla niektórych świeżych lub suszonych owoców, kwiatów i warzyw

  • Ograniczenie wielu chorób fizjologicznych roślin

  • Kontrola obecności insektów i gryzoni w komorach chłodniczych.

Dla technologii KA niezbędne są gazoszczelne komory chłodnicze. Konstrukcja ścian, sufitu, posadzki i drzwi komór musi zapewniać spełnienie testu gazoszczelności komory dla potrzeb technologii KA.

Jednym z podstawowych elementów przechowalni owoców i warzyw z KA i ULO są drzwi gazoszczelne. Ich niezawodność i stuprocentowa szczelność są podstawą prawidłowego funkcjonowania całej komory chłodniczej.

Drzwi gazoszczelne produkowane są z płyty z rdzeniem poliuretanowym. Okucia płata drzwiowego i futryna zostały wykonane ze specjalnych profili ze stali kwasoodpornej. Uszczelka, która jest jednym z najważniejszych elementów drzwi została zaprojektowana  specjalnie pod komory KA i ULO i wykonana jest z najwyższej jakości materiałów na bazie silikonu. Specjalny zamknięty profil oraz odpowiednia miękkość powodują ze uszczelka doskonale przylega do futryny zapewniając wymaganą szczelność.

Układ jezdny dzięki specjalnie zaprojektowanemu systemowi powierzchni skośnych górnego prowadzenia i krzywek dolnego prowadzenie podczas zamykania drzwi dociska płat drzwiowy do futryny i podłoża (progu).

Dodatkowym elementem gwarantującym pełną szczelność drzwi są 4 mimośrody umieszczone na bokach płata drzwiowego. Po zamknięciu drzwi i dociśnięciu płata drzwiowego mimośrodami mamy pełną gwarancje szczelności nawet w przypadku wystąpienia różnicy ciśnień pomiędzy komorą  a otoczeniem.

Drzwi oferowane przez naszą firmę wyposażone są w 2 zawory kulowe jeden do wpuszczania azotu lub tlenu, drugi do pobierania próbek atmosfery z komory.  Drzwi naszej firmy zostały również wyposażone w okienko kontrolne z podwójną  szybą, zamykane na kluczyk co umożliwia obserwację przetrzymywanego w komorze towaru.

DANE TECHNICZNE:

Płat drzwiowy:

  • rdzeń poliuretanowy
  • okucia z blachy kwasoodpornej
  • 2 zawory kulowe, jeden do wpuszczania azotu lub tlenu, drugi do pobierania próbek atmosfery z komory
  • uszczelki silikonowe zaprojektowane specjalnie pod komory KA i ULO z najwyższej jakości  materiałów 
  • okienko kontrolne z podwójną  szybą, zamykane na kluczyk umożliwiające obserwację przetrzymywanego w komorze towaru.
  • 4 dociski gwarantujące 100% szczelność (fot. 2,3)
  • dostępność kolorów wg palety RAL

Układ jezdny:

  • wykonany z blachy kwasoodpornej z opcją unoszenia drzwi podczas otwierania

Ościeżnica:

  • wzmocniona kątowa wykonana z blachy kwasoodpornej z progiem płaskim typu kątownik do zatopienia w posadzce

Drzwi gazoszczelne posiadają patent NR 208694 oraz Atest Higieniczny PZH.

Drzwi gazoszczelne naszej produkcji  cechują się wysoką starannością wykonania oraz najwyższej jakości materiałami użytymi w procesie produkcji.

 

PRZYKŁADOWA KOLORYSTYKA

RAL 6011
RAL 5015
RAL 3000
RAL 9002
RAL 1003

 

Więcej informacji o możliwości zastosowania drzwi udzielą nasi doradcy techniczno-handlowi.

 

PRZYKŁADOWE DRZWI GAZOSZCZELNE

Szybki kontakt

Administratorem danych osobowych jest BAAS PANEL Przedsiębiorstwo Wielobranżowe, Zarzecze, ul. Starowiejska 49a, 37-400 Nisko, NIP: 8650002054, REGON: 830097267, telefon: 84 15 870 11 03, e-mail: baaspanel@baaspanel.com.pl. Dane wpisane w formularzu zapytania przetwarzane będą w celu wynikającym z funkcji formularza. Podanie danych w formularzu zapytania jest dobrowolne, jednakże ich niepodanie uniemożliwi Pani/Panu przesłanie do nas zapytania. Szczegółowe informacje dostępne są w Polityce prywatności »